Kárpát-medencei színjátszók találkozója


 A program képgalériája

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület 2013 május 10. és 12. között rendezte meg a XXIII. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban. A rendezvény a nagyszokolyi Operett Amatőr Színjátszó Egyesület előadásával kezdődött pénteken este. Huszka-Martos: Lili bárónő című operettjét állították színpadra három felvonásban. A kétszáz néző előtt bemutatott korhű jelmezes darab nagy sikert aratott.


A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A város nevében dr. Nagy István polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a találkozó résztvevőit. Örömét fejezte ki, hogy Mosonmagyaróvár évek óta bemutatkozási lehetőséget biztosít az amatőr színjátszóknak. Az önkifejezés olyan fóruma lett a rendezvény, mely örömet okoz nézőnek és színjátszónak egyaránt. Reményét fejezte ki, hogy a színjátszó rendezvény a bemutatandó produkciókkal Magyarország egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó eseményévé válik. A szervezők nevében Nagy Sándor elnök köszöntötte a találkozó résztvevőit, a zsűrit. A több mint két évtized alatt a színjátszó esemény a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozójává nőtte ki magát. Ebben az évben Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából jelentkeztek csoportok. A találkozó a szervezők szándéka szerint az idén is sokszínű, a programba beválogatott 19 csoport reprezentálja a kárpát-medencei színjátszást. Külön köszöntötte a zsűrit alkotó Kiss Lászlót, a Magyar Versmondó Egyesület elnökét, Nagy András Lászlót, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökségének tagját és Gergye Rezsőt, a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatóját, akik évek óta szakmai tanácsaikkal segítik a színjátszó csoportokat, s döntenek az idén átadandó 11 díjról.

Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elégedettségüknek.


A két és fél napos nonstop bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Kiss László zsűrielnök értékelt. Elégedettségének adott hangot, ebben az évben is színvonalas produkciókat láthatott a közönség. Az esztétikai élmény azért is nagy értékkel bír, mert a csoportok jó része nagyon szerény körülmények között működik. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akiket nagy várakozással tekintenek meg, s idén sem okoztak csalódást. A bemutatott darabok rengeteg újszerű ötletet, határozott rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget. Ezt követően Faddi Horváth Pál önkormányzati képviselő, a Mosoni Bizottság elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit, aki támogatója is volt a rendezvénynek. Mondandójában kiemelte, hogy Mosonmagyaróvár városának külön öröm, hogy a Moson Megyei Színjátszó Találkozó támogatásán keresztül hozzájárulhat a magyar anyanyelv, a hazafiság ápolásához. A kárpát-medencei magyar anyanyelvű színjátszó csoportok ezen találkozója erősíti a magyarságtudatot, a kárpát-medencei magyarság összetartozását. Reményét fejezte ki, hogy az ilyen rendezvények hozzájárulnak a különböző országokban élő magyarok kapcsolatai elmélyítéséhez.

Ezt követően a zsűritől és a támogatóktól valamennyi résztvevő csoport emléklapot vett át. A zsűri az alábbi díjakat adta át az arra érdemes csoportoknak, amatőr művészeknek:

-    a fődíjat, a fesztivál legjobb előadása díját a Soltis Lajos Színház kapta Roland Opus halálának különös körülményei – Téveszmék című darab bemutatásáért. Rendezte Nagy Péter István.

-  rendezői díjat kapott Jarábik Gabriella, a dunaszerdahelyi Fókusz gyermek- és diákszínpad két előadásának rendezéséért.

-      a legjobb női színészi alakítás díját megosztva a kecskeméti Pupillák színjátszó csoport színészei, Mészöly Anna és Varga Bori kapták.

-    a legjobb férfi színészi alakítás díját Pesti Arnold, a celldömölki Soltis Lajos Színház színésze kapta.

-     a legjobb énekes-színészi alakítás díját Rákóczi Anett, a nagyszokolyi Operett Amatőr Színjátszó Egyesület színésze kapta.

-    a legjobb komikus alakítás díját Csukárdi Sándor, a pápakovácsi Szó és Kép Színpad színésze és Fegyveresi Anikó, a nagyszokolyi Operett Amatőr Színjátszó Egyesület színésze kapta.

-       Az ígéretes utánpótlás díját a nyárasdi (Szlovákia) Tekergők színjátszó csoport kapta.

-       Az összetett színházi nyelvezet díját a hajdújárási (Szerbia) Hinga Művelődési Egyesület Éjjeli Pávaszem színjátszó Csoportja kapta.

-       a legjobb szcenika díját Marton Miklós, a celldömölki Soltis Lajos Színház tagja kapta.

A minősítő zsűritagok döntött a Magyar Szín-Játékos Szövetség által adományozott országos minősítésekről.

·  Arany minősítést kapott a kecskeméti Pupillák színjátszó csoport és a Soltis Lajos Színház.

·  Ezüst minősítést kapott a nagyszokolyi Operett Amatőr Színjátszó Egyesület és a hajdújárási (Szerbia) Hinga Művelődési Egyesület Éjjeli Pávaszem színjátszó Csoportja.

·      Bronz minősítést kapott a budapesti Proscenion Drámaszínpad Egyesület.

·      Minősített előadás lett a mezőkövesdi MASZK Egyesület által bemutatott darab.

Nagy Sándor a színjátszó találkozó végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak: Mosonmagyaróvár Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keret, Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet, Flexum Dolgozói Alapítvány, Faddi Horváth Pál önkormányzati képviselő. Azzal búcsúzott, hogy 2014-ben a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület ismét megrendezi a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színjátszók seregszemléjét.

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting