Kedves Kollegánk, Barátunk,

A civil szektor egésze drámai mértékben és folytonosan önszerveződési és tevékenységi lehetőségeket, jogokat és beleszólást veszít. Épp ezért arra gondoltunk, hogy megalapítjuk a CIVIL CITROM DÍJAT, ami a harmadik szektor egyfajta kifejezési módja, információs és civil értékítéleti felülete. Fricska, amellyel a civil szervezetek, vezetők, önkéntesek, szakemberek „jelölései” (javaslatai) alapján évente megítélt címet (minősítést) adunk az ezt “kiérdemlő” személyeknek, szervezeteknek, intézményeknek, a civil valóság egyes elemeinek. 

A CIVIL CITROM DÍJ célja „díjazni” azt, aki vagy ami a legtöbbet tette adott évben a civil világ, a citoyen attitűd, az önkéntesség-szolgáltatás-részvétel-kontroll ellenében. A díj nem elsősorban személyhez, hanem státuszhoz, jelenséghez kötődő díjazás (tehát a díjazott lehet egy pénzosztó szisztéma, egy jogszabály, egy eljárás, aktus, intézmény vagy közszereplő stb.). 

jelöléseket a www.civilcitrom.hu honlapon lehet megtenni és megtekinteni június 1-től augusztus 20-ig. A honlapot olyan nyilvános felületnek szánjuk, ahol retorziós kockázatok nélkül, akár anonim módon is jelezhetők az egyes területeken (földrajzi -, ágazati és szakmai -, vagy intézményi területeken) tapasztalt és a civil nonprofit szektort romboló intézkedések, eljárások, technikák, tevékenységek. A jelöléseket követően a díjat a 12 tagú civil szakemberekből álló társadalmi zsűri ítéli oda az erre jelölést kapott személyek, döntések, intézmények közül. Az első díjkiosztóra 2013-ban szeptember 13-án kerül sor. 

Kérjük csatlakozz Te is a kezdeményezéshez, jelölj be minket a facebookon, a weblapon pedig jelölj olyat, aki/amely megítélésed szerint csökkenti a civil autonómiát, rombolja a részvétel lehetőségeit, gyengíti a civil kontrollt, ellehetetleníti a nonprofit szolgáltatásokat, akár legyen ez jellemző példa, akár nagy hatású általános jelenség stb.

A viszontlátás reményében üdvözöl:

dr. Bíró Endre, Domokos Tamás, dr. Fülöp Sándor, Györfi Gyula, Huszerl József, Kárpáti Árpád, Liling Tamás, Monostori Éva, dr. Nagy Ádám, Peták Péter, Szalai Tünde, Szentirmai Judit.

Kapcsolat: info@civilcitrom.hu

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting