Civil összefogás az esélyegyenlőségért

 

Kadenszkiné Rácz Mónika az elmúlt év decemberében azzal a kéréssel kereste meg a Mosonmagyaróvári Civil Szövetséget, hogy segítse őt esélyegyenlőségi tájékoztatókat tartani általános iskolákban. A Szövetség a támogatást megadta, s a Mosonmagyaróvári Tankerület segítségével február első felében 10 tájékoztatóra került sor. Mónika – maga is fogyatékkal élő, mozgássérült, két gyermeke pedig látássérült – saját életén keresztül mesélte el a fogyatékkal élők mindennapjait, küzdelmét a hátrányos megkülönböztetés ellen, s játékos, a gyermekeket érdeklő módon mutatott be néhány általa használt segítő eszközt. A Szövetség a tájékoztatók egy részén részt vett, s jó színvonalúnak ítélte azokat.

Február 10-én megbeszélés volt a Városházán, ahol kiderült, hogy a szociális szakma és a néhány fogyatékosokat segítő civil szervezet szakmai szempontból – bár egyetlen tájékoztatót sem láttak – aggályosnak tartja a Kadenszkiné Rácz Mónika által tartott tájékoztatókat. A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elégedetten nyugtázza, hogy a melléállt egy jó ügynek, elindított egy olyan folyamatot, mely felkeltette más civil szervezetek érdeklődését, s amely a jövőben széles civil összefogással fog reményeink szerint folytatódni.

Nagy Sándor elnök

 

Tisztelt Mosonmagyaróvári Civil Szövetség!

 

Értetlenül állok a Kisalföldben 2014. február 4-én megjelent cikk előtt.

Előzményként: dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere meghívására részt vettem 2013. június 20-án az önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programjának (HEP) elindításánál, mely 2013-tól 2018-ig tartó évre szól. (Javaslatokat is adtam le.) Még a fórum után Cser Katalin ajánlotta Szemeritsné Horváth Katalinnak, hogy a szeptemberben megrendezésre kerülő Elfogadás Napján kellene egy fórumot ezzel kapcsolatban összehozni. Ezen a megbeszélésen a megjelentek részéről több javaslat és gondolat elhangzott, ahol Nagy Sándor megköszönte a tartalmas munkát. Jelentkezéseket, nyilatkozatokat küldtek vissza a civil szervezetek a HEP munkacsoportjába. (Már akik tudomást szereztek a nyilatkozatról.) Annak további lépéseiről, a fejleményekről ez idáig nem kaptunk hírt, értesítést, visszajelzést.

A munkacsoportba jelentkezők és a civil szervezetek mellőzésével és megkérdezése nélkül elindult az újságcikkben leírt folyamat. Idézem: „Ekkor fogalmazódott meg a mosonmagyaróvári Kadenszkiné Rácz Mónikában a gondolat, hogy a témáról szívesen beszélne diákok körében.”

Nehezményezem, hogy a Civil Szövetség nem vette figyelembe a HEP alapgondolatát, s a benne résztvevő egyesületeket, alapítványokat, az ügyet fontosnak érzőket kihagyta.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének helyi szervezete és a sorstársaink nevében TILTAKOZOM, hogy egy hozzá nem értő ember beszéljen rólunk, hallássérültekről.

Vámos Imréné

SINOSZ helyi szervezetének elnöke

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting