„Takarítás a vízen” - Szlovák segítséggel


 Tovább a képgalériába

A Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület idén már 8. alkalommal rendezte meg a Szigetköz hullámterének hulladékmentesítéséért életre hívott akcióját április 12-én, szombaton. Találkozási pontként a Dunakiliti Vadvíz kempinget jelöltük meg. A felhívásra a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség mellett magánszemélyek is jelentkeztek. Örömteli meglepetéssel konstatáltuk, hogy szlovákiai tagunk Bordács István szervezésében ezúttal pozsonyi, szenci, illetve már Magyarországra költözött szlovákok is segítettek.

A módszer idén is megegyezett az előző évekével: egy előzetesen kiválasztott szakaszon gyűjtöttük össze részint csónakból, részint a parton a turisták, horgászok és a vízparton járók vagy lakók által felelőtlenül eldobált szemetet. Most ez a terület a duzzasztómű alatti sziget volt, az úgynevezett „mederátvágás” alatt. A „slágert” sajnos az idén is a műanyag palackok jelentették. Ezekből elképesztő mennyiséget lehet összeszedni, mert fennakadnak a fákon, nádasban, vagy a víz a parti mélyedésekben sodorja össze őket. Kifejezetten lehangoló látványt nyújtanak a zöld pázsiton, a parti fűzfák alatt, vagy éppen a vízen úszva. Az emberben akaratlanul is felmerül a gondolat: Miközben pályázatok születnek a tárgyban, a médiák reklámozzák a mozgalmat, zöldek és nem zöldek, iskolások és felnőttek szedik kampányszerűen mások hulladékát, fel sem merül bennünk,(pontosabban az illetékesekben) hogy próbáljuk drasztikusan megszüntetni, vagy legalábbis csökkenteni a szemetelést??!! Vagy másként fogalmazva: vajon van e annyi akarata és ereje nemzetünknek (vagy a vezetőinknek) hogy rákényszerítse a multikat kizárólag visszaváltható palackok forgalmazására, legalább a saját országunkban? Félek, hogy a mai, a fogyasztást istenítő világban erre komoly szándék, de talán lehetőség nincs. A féktelen pazarlás elleni fellépést már szóba sem merem hozni: az üvegek, komoly hányada félig, vagy majdnem teljesen tele volt ásványvízzel, gyümölcslevekkel és (igen!) borral is. A parton talált készételes dobozokkal ugyanez a helyzet. A sörösdobozok egyébként csak a második helyre szorultak a különböző testápolókat, napolajokat megelőzve. Volt persze hungarocell, reklámtáska, óriásplakát-darabok, autókerék, hűtőláda és még sok egyéb minden is. Ismét konstatálnunk kellett: egyes emberek szemlélete 8 év alatt sem javult semmit, sőt, mintha romlott volna. Összesen 45 zsák hulladék gyűlt össze, ezen a nem egészen 1 km-es szakaszon!!

A fenti helyzethez alkalmazkodva jövőre szeretnénk szélesebb körűvé tenni az akciót, hogy nagyobb szakaszokat tisztíthassunk meg. A médiák pozitív hozzáállására akkor is nagy szükségünk lesz. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a résztvevőknek és a segítőknek: Városüzemeltető és Fenntartó Kft., Kisalföld Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., Rekultív Kft., Mosonmagyaróvári Civil Szemle havilap, Ózon Rádió, Mosonmagyaróvári Városi TV. Szlovák részről pedig: Štefan Bordács, Peter Pánik, Michal Dukát, Ján Dukát. Valamint a Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület jelen lévő tagjai.

Köszönjük a segítséget!

Bognár Árpád elnök

www.tengri.hupont.hu

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting