Kárpát-medencei amatőr színjátszók találkozója


 Tovább a képgalériába

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület 2014. május 9. és 11. között rendezte meg a XXIV. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban. A rendezvény a Kapuvári Zenés Táncszínház előadásával kezdődött pénteken este. Fenyő-Novai: Hotel Menthol című musicalját állították színpadra. A mintegy száz néző előtt bemutatott darab sikert aratott a nézők között.


A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A város nevében dr. Iváncsics János alpolgármester köszöntötte a találkozó résztvevőit. Örömét fejezte ki, hogy Mosonmagyaróvár évek óta bemutatkozási lehetőséget biztosít az amatőr színjátszásnak. Az önkifejezés olyan fóruma lett a rendezvény, mely szórakoztat és elgondolkodtat, esztétikai élményt ad nézőnek, örömet a színjátszóknak. Reményét fejezte ki, hogy a színjátszó rendezvény a bemutatandó produkciókkal Magyarország egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó eseménye lesz. A szervezők nevében Nagy Sándor elnök köszöntötte a találkozó résztvevőit, a zsűrit. A több mint két évtized alatt a színjátszó esemény a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozójává nőtte ki magát. Ebben az évben Magyarországon kívül Szlovákiából és Szerbiából jelentkeztek csoportok. A találkozó a szervezők szándéka szerint az idén is sokszínű, a programba beválogatott 21 produkció reprezentálja a kárpát-medencei színjátszást. Külön köszöntötte a zsűrit alkotó Kiss Lászlót, a Magyar Versmondó Egyesület elnökét, Pápai Lászlót, a Magyar Szín-Játékos Szövetség minősító zsűritagját és Gergye Rezsőt, a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatóját, akik évek óta szakmai tanácsaikkal segítik a színjátszó csoportokat, s döntenek az idén átadandó 11 díjról.

Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elégedettségüknek.

A két és fél napos nonstop bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Kiss László zsűrielnök értékelt. Elégedettségének adott hangot, ebben az évben is színvonalas produkciókat láthatott a zsűri és a közönség. A magas színvonalat képviselő produkciók azért is nagy értékkel bírtak, mert a csoportok jó része nagyon szerény körülmények között működik, a lehetőségek hiányát kreativitással, egyéni ötletekkel pótolták. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akiket nagy várakozással tekintettek meg, s idén sem okoztak csalódást. A bemutatott darabok rengeteg eredeti rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget. Ezt követően az Önkormányzat nevében Faddi Horváth Pál önkormányzati képviselő, a Mosoni Bizottság elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit. Mondandójában kiemelte, hogy Mosonmagyaróvár városának külön öröm, hogy a Moson Megyei Színjátszó Találkozó támogatásán keresztül hozzájárulhat a magyar anyanyelv, a hazafiság ápolásához. A kárpát-medencei magyar anyanyelvű színjátszó csoportok ezen találkozója erősíti a magyarságtudatot, a kárpát-medencei magyarság összetartozását. Reményét fejezte ki, hogy az ilyen rendezvények elősegítik a különböző országokban élő magyarok kapcsolatai elmélyítését.

A zsűritől és a támogatóktól valamennyi résztvevő csoport emléklapot vett át. A zsűri az alábbi díjakat adta át az arra érdemes csoportoknak:

-       a fődíjat, a fesztivál legjobb előadása díját a nyárasdi (Szlovákia) Tekergők színjátszó csoport kapta a Bolond falu című dramatikus játék bemutatásáért. Rendezők: Nagy Irén és Magyar Gaál Lívia

-   rendezői díjat kaptak: Jarábik Gabriella, a dunaszerdahelyi (Szlovákia) Fókusz gyermekszínpad Mese, mese, meskete című szerkesztett játék rendezéséért, Seres István, a deszki Deszka Színház Spiró György: Prah című végjáték rendezéséért és Takács Tímea, az alistáli (Szlovákia) Csip-csirip Gyermekszínpad Nemzetközi Zenész Találkozó című szerkesztett játék rendezéséért.

-       szerkesztői díjat kapott a dunaszerdahelyi (Szlovákia) Fókusz diákszínpad Madách-Karinthy: Az emberke tragédiája című szerkesztett játék szerkesztéséért.

-        komédiás díjat Károlyházi Kabaré Társulat a Szimuláns című kabaré bemutatásáért.

-       a közösségi játék díját kapták a Kunszigeti Gézengúzok Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? című színpadi játék előadásáért és a budapesti Ölelés Színjátszó Csoport Csoportterápia című szürreális életjáték bemutatásáért.

-       a díszlet-látvány díját kapta a győri MASZEK – Modern Amatőr Színjátszók Egyetemi Köre kapta Lázár Ervin: Mikkamakkaaa!!! című színművének bemutatásáért.

-       A dramaturgiai munkáért díjat a deszki Deszka Színház vehette át Spiró György: Prah című végjáték bemutatásáért.

-       A szép színpadi látvány díját a dunaszerdahelyi (Szlovákia) Fókusz gyermekszínpad kapta Mese, mese, meskete című szerkesztett játék bemutatásáért.

A minősítő zsűritagok (Kiss László és Pápai László) döntöttek a Magyar Szín-Játékos Szövetség által adományozott országos minősítésekről.

·      Arany minősítést kapott a győri MASZEK – Modern Amatőr Színjátszók Egyetemi Köre és a deszki Deszka Színház előadása.

·      Ezüst minősítést kapott a veszprémi Alig Színpad és a magyarkanizsai (Szerbia) Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja produkciója.

·      Bronz minősítést kapott a győri SzínVilág Színjátszó Együttes, a pécsi OFF-Színkör, a budapesti Ölelés Színjátszó Csoport és a dunaszerdahelyi (Szlovákia) Novus Ortus Diákszínpad előadása.

·      Minősített előadás lett a győri Arrabona Diákszínpad és Kapuvári Zenés Táncszínház előadása.

Nagy Sándor a színjátszó találkozó végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak: Mosonmagyaróvár Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri keret, Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet, Flexum Dolgozói Alapítvány. Azzal búcsúzott, hogy 2015-ben a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület ismét megrendezi a jubileumi, 25. kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színjátszók seregszemléjét.

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting