Hét éves az Aranypor irodalmi folyóirat

 

Az Aranypor című térségi irodalmi lap 2008 tavasza óta jelenik meg évente három lapszámmal: húsvét, augusztus 20. és karácsony közelében. Ez a lap egyenes folytatása a 2007-ben megjelent, sikeres térségi antológiának, a „Merített Örökség”-nek. Az antológiában szereplő nagyszámú irodalmár és amatőr szerző döntő többsége szerette volna ezt a közös munkát folytatni. A kezdeti 150 példányt 200-ra kellett emelni az érdeklődés miatt. A folyóirat 2014-ben VII. évfolyamát kezdte meg. A folyóirat főszerkesztője Szekeres Mária, kiadói a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület és a Baráti Kör Újrónafőért Egyesület.

Jelenleg a lapban rendszeresen nyolc kistérségi helységből tizennyolc szerző szerepel, köztük 8-10 mosonmagyaróvári. A Kitekintő rovatban az ország több tájáról, a környező országok magyarlakta területeiről és távolabbról is szerepelnek írásaikkal szerzők.

A lap eredményesen ötvözi a különböző kulturális háttérből és képzettséggel érkező szerzők erényeit egy egységes szemléletmódban: az emberség, a lélek jelzéseit felmutató, egymás értékeit elismerő, gyengeségeit toleráló sokszínűséggel. Fő céljuk is ez volt, beengedni, fórumot teremteni olyanoknak is, akik elfogadható színvonalon, különösebb irodalmi ambíciók nélkül mondani, kifejezni szeretnének valamit a közösségnek. A másik nagyon fontos cél volt, hogy ugyanakkor az irodalmi színvonalra is fokozottan figyeljenek, ne vesszenek el azok a nagyon fontos értékek, amelyek egyéb publikáció híján az asztalfiókokban szunnyadnának. Sok magas színvonalon alkotó tehetség van, akik az irodalom országosan elismert fórumain nem kapnak lehetőséget egy bizonyos szakmai belterjesség miatt sem. A lapban szinte minden korosztály képviselteti magát. Legfiatalabb szerző 14, legidősebb közel 90 éves.

A lap szerzőinek körvonalazódó közössége kapcsolatot jelent a térség közösségei és más tájegységek közösségei között. Több felolvasó estet tartottak Mosonmagyaróváron (Bahia Teaházban, Huszár Gál könyvtárban)

Május 24-én ünnepelte fennállásának 7. évfordulóját az Aranypor folyóirat. A periodika szerzői a Bahia Teaházban jöttek össze baráti találkozóra, ahol Szekeres Mária adott tájékoztatást az Aranypor múltjáról és jelenéről, a jövő terveiről. Ezt követően a nem mosonmagyaróvári szerzők a magyaróvári belvárost tekintették meg Beregszászi Balázs levéltáros idegenvezetésével. A büféebédet követően a program a Fehér Ló Közösségi Házban folytatódott. Itt került sor Fénykörben című verseskötet bemutatójára, melyet az Aranypor öt állandó szerzője - Baka Györgyi, Nyíri Erzsébet, Paraszkeva, B. Tóth Klára, Szekeres Mária – jegyez. Az alkotókkal Mészely József beszélgetett, s ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting