30 éves a Lajtha László Vegyeskar

 

A Lajtha László Vegyeskar alapítási ideje 1984. május 7. Alapítója és vezetője Wenczlerné Csíki Ilona, magyar-ének-zene szakos tanárnő, aki energikus, lelkes zenepedagógusként képes volt közösséget összefogni és igényes dalkultúrát teremteni.

A kórus női karként indult és a Flesch Károly Kulturális Központ megnyitóján szerepelt először. Később vegyes karrá nőtte ki magát, és Lajtha László nevével vált ismertté. Akkor 65 taggal a legnépesebb kórusnak számított a megyében. Jelenleg 35-38 taggal működik. Összetételét tekintve a fiataloktól az idősebb korosztályig (akik a legkülönbözőbb foglalkozásokkal rendelkeznek) minden életkorú ember megtalálható a karban. A kor szokásainak megfelelően tőlük gazdagodtak, színesedtek a városi ünnepélyek. Adventi hangverseny sem múlhatott el nélkülük. Folyamatosan jelen voltak a legjelentősebb megyei és országos találkozókon. Tagja a Vasas Kórusok Szövetségének. Gyakran szerepeltek külföldön: Ausztriában, Dániában, Franciaországban, Szlovákiában, Erdélyben és Kárpátalján. Fontos állomás volt a kétszeres arany minősített kórus életében, amikor 2009-ben emlékezetes hangversennyel ünnepelték meg fennállásuk 25. évfordulóját. Repertoárjukban a kórusirodalom legkülönbözőbb darabjai szerepelnek, azzal a céllal, hogy a legszélesebb rétegekkel kedveltessék meg e műfajt.

A kórus folyamatos megújulását célozza, hogy várják azok jelentkezését, akik kedvet éreznek a kórusénekléshez, minden hétfőn 18-20 óra között a művelődési központban. 2009 májusától egyesületi formában működik tovább, mert így adódik lehetőség arra, hogy nagyszabású terveiket megvalósítsák, pl. külföldi szereplések.

A kórus az elmúlt években vendégszerepelt a Vajdaságban, Szlovéniában, ill. Horvátországban. A tavalyi évben megszületett az első "CD" felvételünk, amely osztatlan elismerést váltott ki a kórusmuzsikát szerető közönség és a szakemberek körében egyaránt.

A Lajtha László Vegyeskar idén ünnepli 30. születésnapját. Ezt a kórus egy háromnapos kirándulással ünnepelte. A nagyatádi Solar Hotel invitálására „Barangolás Somogy megyében” program keretében erdei kisvasúttal meglátogattuk a Baláta tó mellett fekvő Kaszópusztát, Kadarkúton a szabadkai magánarborétumot, ill. felkerestük Zsippót, ahol gyönyörű környezetben megcsodálhattunk egy madár- és élményparkot. Este a szállodában koncerteztünk, majd az énekkar vezetése megköszönte az alapítók és segítők munkáját.

A középső napon Horvátországban vendégeskedtünk. Molvén, a Nagyboldogasszony plébániatemplomban horvát és magyar nyelven énekeltünk, majd Gyurgyevácon tettük ugyanezt városnézés és pincelátogatás apropóján. A horvát nyelvű énekek betanulását Kiss Veronika karnagy segítette, vendéglátóink nagy örömére.

A csodálatos 3 nap után megállapítottuk, hogy sikerült méltóképpen jubilálnunk, hála nagylelkű támogatóinknak. Itt szeretnék köszönetet mondani az Önkormányzatnak, a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezetnek, Gondár Györgynek, a Teka Magyarország Zrt-nek, Tóth Józsefnek, dr. Porpáczy Krisztinának, Torma Róbertnek, Tóth Péternek, a Fotósaroknak, ill. Dankó Mihály baráti körének az önzetlen segítségért.

Az élet megy tovább, a kórusra mozgalmas két félév vár. Énekelünk a művelődési központ augusztus 23-i jubileumi ünnepségén, szeptember 27-én a mosoni templomban az „Ars Sacra” egyházzenei rendezvényen, október 4-én fellépünk a Mosonmagyaróvári Civil Napon. Másnap a Nők a Városért Egyesület hídi sétáján koncertezünk. Szervezés alatt áll egy novemberi Mátyás templomi koncert. Decemberben az egyetem adventi koncertjén terveink szerint együtt énekelnénk Pitti Katalin művésznővel és Presser Gáborral, valamint a hagyományos rotarys „hordókoncertünk” sem marad el.

Kató István elnök

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting