Rekordszámú résztvevő a VII. Női Szűrőnapokon

 

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a Moson Megyei Nők Egyesülete a Női Szűrőnapokat a Karolina Kórház–Rendelőintézetben. A kezdeményezés célja évekkel ezelőtt az volt, hogy felhívja a nők figyelmét a méhnyakrák és az emlőrák megelőzésére, a rendszeres szűrések fontosságára. Évről-évre egyre többen vettek részt a két napon át zajló programokon és a kínálat is folyamatosan bővült. A felhíváson túl az a cél is teljesült, hogy a hölgyek többsége már visszatérő, időzíti a rákszűrést ezekre a napokra, tehát meghallgatták a szakemberek évekkel ezelőtti hívását, szavait. Idén már több mint 300-an jöttek el, sokan csak egy-egy tanácsadásra, vizsgálatra célirányosan. Ebben nagy segítség volt, hogy idén a Kórház, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és az UFM Egyesült Habanyaggyártó Bt. mellett az EFI (Egészségfejlesztési Iroda) is támogatta a rendezvényt. Így több programelem is várta a résztvevőket, és a nyilvánosságra, az előzetes felhívásra is nagyobb lehetőség volt. Többekhez juthatott el előre az információ, tudtak készülni.

A legnagyobb érdeklődés, mint minden évben a méhnyakrák-szűrés, a nőgyógyászati ultrahang és a tapintásos emlővizsgálat iránt volt. Kimagasló volt idén azok száma, akik csak a bőrgyógyász, a reumatológus, a dietetikus vagy az urológus tanácsadásra érkeztek célirányosan. Újdonság volt a szív-érrendszeri tanácsadás, melyre szintén rendkívül sokan mentek.

Örömteli és szép fénypontja volt a csütörtöki napnak egy fontos eszköz átadása, mely nagyban segítheti a jövőben a településeken zajló nőgyógyászati rákszűréseket. A Moson Megyei Nők Egyesülete közel 10 éve viseli szívén a Karolina Kórház–Rendelőintézet sorsát, a betegek és dolgozók körülményeinek javítását. A Kórház támogatása az elmúlt 10 évben kiemelten fontos volt számukra, hiszen ez az intézmény a legnagyobb a kistérségben, és szüksége van a társadalmi összefogásra, a civilek támogatására. Ratkay Katalin, az Egyesület elnöke átadó beszédében elmondta: „A Moson Megyei Nők Egyesülete a 10 év alatt közel 10.000.000 forintnyi adományt gyűjtött és koordinált. A hangsúly a gyűjtésen és a koordináláson van! Ugyanis a Moson Megyei Nők Egyesülete nem ilyen gazdag! Nagyon sokat köszönhetünk azoknak a támogatóknak, intézményeknek, cégeknek, vállalkozóknak, polgármesteri hivataloknak és magánszemélyeknek, akik ránk merik bízni pénzüket és adományozási céljainkkal egyetértenek.”

Idén tavasszal Dr. Balogh Elek főorvos úr kérésére adománygyűjtést kezdtek egy a vidéki rákszűréseket segítő, mobil kolposzkóp készülékre. Az Egyesület számlájára annyi adomány érkezett, hogy a szűrőnapokon átadhattak egy 700.000 forintos készüléket. Akiknek mindez köszönhető: UFM Egyesült Habanyag Gyártó Bt., Junkerwerk Linder Gmbh, Lajta-Hanság Zrt., Teka Magyarország Zrt., a lipóti Proteus – Gold Termelő és Kereskedelmi Kft., Hédervár, Mosonudvar, Dunakiliti, Lipót és Darnózseli községek önkormányzatai. A kolposzkóp mellett még egy meglepetés is várta a Szülészet-Nőgyógyászat dolgozóit, egy multifunkciós fénymásoló-nyomtató-szkennelő gépet is kaptak.

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting