Fotókiállítás: képek és hangulatok

 

Február 12-én került sor Kiss Zoltán László „Képek és hangulatok” című fotókiállításának megnyitására a Fehér Ló Közösségi Házban. Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt.

A tárlatot Vitéz Vilmos, a Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe. Ebből idézünk: „Kiss Zoli barátunk is gyermekkora óta hódol a fotózás szenvedélyének, s kötelezte el magát komolyabban 2006-tól ezzel a csodálatos művészeti ággal, megmutatva azt a képi világot, melyben főleg az épületek és a természet szépségének láttatása dominál.

Herakleitosz görög filozófus és gondolkodó egyik bölcseletében úgy fogalmaz, hogy egyetlen ember sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert az már nem ugyanaz a folyó… Zoli ebből a gondolatmenetből kiindulva fogalmazta meg ars poeticáját, a folyton változó világ megörökítését, mindig más szemmel és mindig változó hangulatában és színvilágában. Vallja, hogy nem kell belemagyarázni semmit a kiállított képekbe, hiszen az nem más, mint egy adott pillanat dokumentálása, egy érzés képi megjelenítése kísérletező technikai köntösbe öltöztetve. Mert Zoli lelkes kísérletező fotós. Nemcsak az elvont témákra fókuszálja kamerája lencséjét, hanem az un. monokrom, fekete-fehér képek világát is keresve, hisz ebben hangsúlyozottabban jut érvényre a fény és árnyék kontraszthatása.

Azért is izgalmas mindez, mert a kísérletező kedv kalandozásra csábít, megteremtve a való világ törvényszerűségeitől, tárgyi formáitól elszakadó alkotói módszer alkalmazásának lehetőségét. Ez eredményezhet nagyszerű felvételeket a színek, formák, alakzatok, a fény és árnyék játéka, kölcsönhatása révén. Persze mindehhez jó szemre is szükség van, hisz az unalomig, ismert épület vagy hétköznapi tárgy megörökítése során az adott részlet kiragadásával születhet csak meg az a szemet gyönyörködtető fotó, amelyet sok emlékképpel, személyes élménnyel társíthat az ember.

Zoli jól érzi, hogy a fotózásnak, túl a pillanat megragadásán és az élmény szerzésen, küldetése van. Küldetése, hogy tükröt tartson a való világnak, annak ezernyi árnyalatát kibontva elgondolkodtasson, elszórakoztasson, elvarázsoljon bennünket. Képeiben kifejeződik a tökéletességre törekvés, a legapróbb mozzanatig kitárulkozó világ megismerésének, megismertetésének szándéka. És azt a szándékot művészi színvonalra tudja emelni az itt látható 22 fotó, mely érthető módon élménnyé tud magasztosulni a fotókiállítást megtekintő látogató számára is.”

A kiállítás hivatalos megnyitása előtt az En l’ ar tánccsoport mutatott be egy tánckompozíciót, majd Kiss Zoltán köszönte meg az érdeklődést, a Fehér Ló Közösségi Háznak a helybiztosítást.

A tárlat február 29-ig látogatható a Fehér Ló Közösségi Ház nyitva tartási ideje alatt.

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting