Emlékezés a Gulyás Lajos Kollégiumban

 

A 2013-óta Gulyás Lajos nevét viselő kollégium előtt május 11-én rengetegen gyülekeztek, hogy a meghívásnak eleget téve méltóképpen emlékezzenek a névadó levéli ’56-os mártír református lelkész újratemetésének 25. évfordulójára. A rendezvény fő szervezője Simon Zsuzsanna nevelőtanár, a kollégium hagyományőrző tevékenységének felelőse.

Felcsendültek a Himnusz hangjai, majd az első szavak a résztvevők köszöntéséről szóltak. Megtisztelték ugyanis a rendezvényt Gulyás Lajos lányai, Anikó és Csilla, a helyi önkormányzat és megyei képviselők, az ’56-os Szövetség tagjai, az iskolák tanárai és diákjai, a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző Tagozatának tagjai, Levél Önkormányzatának volt és jelenlegi polgármestere, Csáfordy Júlianna református lelkész.

A rendezvény szónoka Erdős Kristóf tudományos kutató volt a Nemzeti Emlékezet Bizottságától, aki az ELTE BTK doktorandusza. Az előadás mottójául Gulyás Lajos alábbi gondolatát választotta: „Istenem, adj lehetőséget a népemért való szolgálatra!” Az előadó szerint ezek a szavak jellemzik leginkább Gulyás Lajos teljes tevékenységét. Előadását a következő témák köré csoportosította: Gulyás Lajos életútja, rehabilitálás, exhumálás, újratemetés, a temetésről készült film részleteinek levetítése.

A film megtekintése után döbbenet volt az arcokon, könnycsepp a szemekben, mert bizony sokan nem tudtak a film elkészültéről. A szervező ajándékkal köszönte meg az Erdős Kristóf nagysikerű előadását és minden jelenlévőnek a részvételt. A kollégium vezetője pedig ugyancsak megköszönve az előadást és a jelenlévők megtisztelő figyelmét, külön kihangsúlyozta Simon Zsuzsanna áldozatos munkáját és megköszönte azt.

Az estébe nyúló rendezvény a Szózat hangjaival zárult.

 

B. Törzsök Julianna
a kollégium intézményvezetője
Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting