Mosonmagyaróvári Civil Szövetség
A HARMADIK ERŐ
9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta utca 14.

(96) 217 388

Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület november 12. és 14. között rendezte meg a XXXI. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban. A koronavírus-járvány erősen befolyásolta a rendezvény megszervezését. A korábban megszokottakhoz képest jóval kevesebb csoport vállalta a bemutatkozást, s az utolsó pillanatban ezen csoportok közül is több lemondta a fellépést.

November 12-én majdnem teltházas előadásban a mosonmagyaróvári Theatrum ad Flexum Színház színészei mutatták be Móricz Zsigmond: A nagymama című vígjátékot két felvonásban. Az előadás a közönség körében nagy sikert aratott.

A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A szervezők nevében Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt, köszöntötte a résztvevőket. Felelevenítette, hogy hogyan lett az elmúlt harminc év alatt a színjátszó rendezvény a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozója. A találkozó a szervezők szándéka szerint a járvány ellenére az idén is sokszínű volt, a programba beválogatott tíz produkció reprezentálta a nem hivatásos színjátszást. Külön köszöntötte a zsűrit alkotó Regős János (Budapest) rendezőt, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökét, Pápai László (Sopron) rendezőt, és Gergye Rezső (Vasvár) rendezőt, a Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatóját, akik döntöttek a díjakról és a minősítésekről.

Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elismerésüknek.

A kétnapos bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Regős János zsűrielnök értékelt, magas színvonalúnak értékelve a látott produkciókat. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akiket nagy várakozással tekintettek meg, s idén sem okoztak csalódást. A bemutatott darabok rengeteg eredeti rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget.

 

A találkozó fődíjait három csoport vehette át a zsűritől:

  • Theatrum ad Flexum Színház (Mosonmagyaróvár)

Jean Paul Sartre: Zárt tárgyalás (dráma) Rendező: Kurucz Róbert

  • BŐ-ART Egyesület színjátszó csoportja (Bősárkány)

Kszel Attila: A sárkányok hallgatnak (abszurd álnépmese) Rendező: Kszel Attila

  • Fókusz Diákszínpad (Dunaszerdahely)

A diákszínpad: Karantéma (videofilm) Rendező: Kuklis Katalin

 

Különdíjat kapott:

  • Legjobb epizód szereplő különdíja: Kurucz Róbert, a Theatrum ad Flexum Színház színésze a Sári Bíró című előadásban nyújtott alakításért.

  • Színészi különdíj: megosztva Nikházi Árpád és Gerstweiler-Weisz Judit, a Theatrum ad Flexum Színház színészei a Sári Bíró című előadásban nyújtott alakításért.

  • Színészi különdíj: Büki Barbara, a BŐ-ART Egyesület színésze A sárkányok hallgatnak című darabban nyújtott alakításáért.

  • A mozdulat szépségének megteremtéséért különdíj: Felhőjárók Mozdulatszínház (Százhalombatta) Csak a szíven érzi című darab előadásáért.

  • A legjobb rendező különdíja: Kurucz Róbert, Theatrum ad Flexum Színház Zárt tárgyalás című darab rendezéséért.

  • A közösségteremtő előadás különdíja: Fókusz Gyermekszínpad (Dunaszerdahely) Az érzelmek szivárványa című szerkesztett játék előadásáért.

 

A minősítő zsűritagok (Regős János és Pápai László) döntöttek a Magyar Szín-Játékos Szövetség által adományozott országos minősítésekről. Ezüst minősítésű előadás lett a Theatrum ad Flexum Színház Zárt tárgyalás, a BŐ-ART Egyesület A sárkányok hallgatnak és a Felhőjárók Mozdulatszínház Csak a szíven érzi produkciója. Bronz minősítést kapott a Theatrum ad Flexum Színház Sári bíró előadása. Minősített előadás címet kapott Apropó Színházi Egyesület (Paks) Vigyázz, mit beszélsz! és a DiszKosz Csoport (Budapest) Próba című előadása.

Nagy Sándor a színjátszó találkozó végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának, Nemzeti Kulturális Alapnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Azzal búcsúzott, hogy 2022-ben a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület ismét megrendezi a 32. kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színjátszók seregszemléjét.

 

Képek a Találkozóról