Mosonmagyaróvári Civil Szövetség
A HARMADIK ERŐ
9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta utca 14.

(96) 217 388

Köztudott, hogy a Farsang időszaka az idén január 6-tól február 21-ig tart. A kertbarátoknál úgy alkalmaztuk az időpont megválasztást, hogy közel legyen a farsang farkához és előtte megtartsuk a Közgyűlésünket.

Farsangról tudjuk, hogy már az ókori népekre is jellemző volt, a tél végét és a tavasz kezdetét nagy ünnepélyekkel köszöntötték, ilyenkor szívesen bújtak különféle maskarákba. A kereszténység elterjedésével azonban Európában az ilyen típusú szokások szinte teljesen eltűntek, és csak jóval később, a középkor végétől jelentek meg újra. Miután az egyház az ősi pogány ünnepet keresztény tartalommal töltötte meg, a farsang népszerűsége megállíthatatlanul nőtt, ennek köszönhetően számos olyan tradíció, hiedelem alakult ki, amelyek közül több ma is népszerű. Elhatároztuk, hogy az idén jelmezbe, maskarába öltözünk, majd a bál folyamán díjazzuk az legjobb jelmezt viselőket.

A farsangi szokások az ünnepi időszak végére, „farsang farkára” összpontosulnak: a világ számos városában ekkor rendezik meg a híres parádékat, például a Riói, vagy a Velencei karnevált, Magyarországon pedig erre az időszakra esik a leghíresebb farsangi hagyomány a mohácsi busójárás. Kertbarátok hazai területen egyik tagunk üzemében kialakított teremben rendezték meg a Pazar farsangi mulatságot. Az ebéddel sem kellett bajlódni a benevezetteknek, mert bográcsban készült a nagyon finom, ízletes sertés pörkölt kenyérrel és savanyúsággal. Igaz nem kerültek az asztalra a gazdag, húsos levesek, a gulyás és a babgulyás, ám a Litresits kertbarátunk által készített pörkölt mindent felül múlt. A batyuban hozott borokat, üdítőket és süteményeket gondos kezek elosztották és az asztalokra helyezték. Bőség kosara volt minden asztalnál.

Zenei aláfestéssel sem volt probléma, mert az ebédet és a tartalmas vidám műsort követően a táncos lábú kertbarátok ropták a táncot, aki nem akart táncolni az beállt a kígyózó sorban haladó vonatozásba. Déltől tartó farsangi bálunk este nyolc óra után, amikor a zene befejeződött, csendes beszélgetésbe sodródott, – pár idősebb tagtársunk kivételével, akik korábban elmentek – többen este tíz óráig kitartottunk. Múlt évben sikeresnek bizonyult „morzsa partit” szerveztük a másnapi takarítással egybekötve, tizenketten elfogyasztottuk a félretett pörköltet, amelynek ízvilága jobbnak bizonyult az előző napinál. A finom borok is jobban ízlettek, ám a kocsival érkezőknek jutott üdítő is.

20230218 kertbarat farsang

A farsangi helyszint biztosító kertbarát tagunk bejelentette, hogy jövőre is szívesen biztosítja a helyszint a Batyus Bálunkra. Köszönjük felajánlását, élünk a lehetőséggel és Szaván fogjuk.

Jáni Lajos