Mosonmagyaróvári Civil Szövetség
A HARMADIK ERŐ
9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta utca 14.

(96) 217 388

Május 6-án, hétfőn kiváló, napsütéses időben egész napos civil program volt a szentendrei skanzenben a II. Országos Civil Konferencia keretében, melyre a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ autóbuszt indított Mosonmagyaróvárról. Az autóbusz megállt Győrben is, ahonnan is felvette a győri érdeklődőket. Városunkból 15 fő vett részt az egész napos ingyenes programban.

 2024 05 06 095421

A programra az alábbi személyek és szervezetek utaztak

 1. Czére Zsuzsanna (Egy Hullámhosszon Kulturális Egyesület)
 2. Bider Józsefné (Egy Hullámhosszon Kulturális Egyesület)
 3. Talpas Balázs (Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület)
 4. Talpasné Süle ibolya (Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület)
 5. Tolnai Imréné (Nők a Városért Egyesület)
 6. Keszi Ferencné (Nők a Városért Egyesület)
 7. Galambos Ferencné (Győr-Moson-Sopron megyei Hagyományőrző Kishalász Egyesület)
 8. Sörös Ibolya (Győr-Moson-Sopron megyei Hagyományőrző Kishalász Egyesület)
 9. Unger András (Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület)
 10. Unger Andrásné (Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület)
 11. Bognár Árpád (Tengri Ijász és Hagyományőrző Egyesület)
 12. Kovács Margit (Tengri Ijász és Hagyományőrző Egyesület)
 13. Nagy Sándor (Mosonmagyaróvári Civil Szövetség)
 14. Nagyné Dancsecs Mária (Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület
 15. Fellegvári Krisztina („Moson megye polgáraiért” Alapítvány)

A konferencián részt vett és felszólalt többek között Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Vitályos Eszter kormányszóvivő, országgyűlési képviselő és Szalay-Bobrovniczky Vince, Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az alábbi programokat kínálták a szentendrei rendezvény szervezői.

 • 9:00 – 10:00 Érkezés, vendégfogadás
 • 10:00 – 11:00 Megnyitó, köszöntők, beszédek majd kerekasztal beszélgetés a „Vigadóban” (Skanzen konferencia terme)
 • 11:15-től Civil labdarúgó mérkőzések (barátságos mérkőzések a Skanzen füves pályáján) Ezzel egyidejűleg látogathatók voltak a múzeumi- és hagyományőrző programok is.
 • 12:00 – 14:00 Ebédsáv, ebben a két órában bármikor kérhető az ebéd, valamint biztosított a korlátlan alkoholmentes italfogyasztás.
 • 14:00 – 15:00 Civil szervezeti műhelybeszélgetések a Skanzen tájházainak „portáin” (2 x 30 perc)
 • 12:00 – 17:00 Egyéb párhuzamosan futó programok Múzeumi programok: Muzeológusok segítségével, egy séta keretében a vendégek 20-25 fős csoportokban megismerkedhetnek a Skanzen tavaly átadott Erdély kiállításával. (Skanzen vasúttal a terület bejárása).

Nagy Sándor Mosonmagyaróvári Civil Szövetség

2024 05 06 131108

 

Élménybeszámoló a civil kavalkádról

 

„Civil kavalkád a Skanzenben” címmel tartották meg a II. Országos Civil Konferenciát a szentendrei Skanzenben, amelyre a mi Egyesületünknek is sikerült eljutnia. Kísérőm Bider Józsefné volt az Egyesületből, aki végig hatékonyan segítette a munkámat.

Köszönet Nagy Sándornak és a Civil Szövetségnek, hogy megszervezték a mi Vármegyénk részvételét ezen a színvonalas rendezvényen.

Civil közösségek nélkül nincs élet Magyarországon. Az állam a civil szervezeteken keresztül tud még hatékonyabban kormányozni, ezért fontosak vagyunk az államnak, hallottuk a felszólaló beszédek egyikében. Valljuk be őszintén, támogatások nélkül nem élné túl a legtöbb civil szervezet, ezért nagyon fontos, hogy a kormány milyen programokat hoz létre, amelyek specifikusan segítik a munkánkat.

A köszöntők után a Zalai Táncegyüttes fellépését láthattuk, akiknek fiatalos lendülete és tehetsége mindenkit magával ragadott.

Rengeteg program kínálkozott, volt focimeccs a Miniszterelnökség focicsapata és a Fülöp Márton Alapítvány Öregfiúk csapat között, kerekasztal beszélgetés, hagyományőrző programok, tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, műhelybeszélgetések, Tárkány Művek koncert és természetesen minden Vármegye lehetőséget kapott, hogy bemutatkozzon. A mi vármegyénket most Hövej, vagyis a höveji csipke képviselte.

Komolyan vettem a feladatom, és minden standnál megálltam, beszélgettem, ismerkedtem, fotóztam. Ahol lehetett kipróbáltam a kézügyességem is. Írókával tojást díszítettem, gyertyát öntöttem, vagy épp egy kvízt töltöttem ki. Rengeteg új információval gazdagodtam, nem csak a hagyományőrzés terén, hanem abban is, hogy más egyesületek, miként élik meg a hétköznapokat, hogy lendülnek át a nehézségeken, hogyan tudják hatékonyan működtetni a saját szervezetüket.

Hihetetlen milyen gazdag a magyar néphagyomány, ezért találó volt a cím, hogy kavalkád.

Köszönjük a részvételi lehetőséget és várjuk a következő Civil rendezvényt.

Czére Zsuzsanna