Mosonmagyaróvári Civil Szövetség
A HARMADIK ERŐ
9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta utca 14.

(96) 217 388

Szeptember 26-án tartotta meg Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat és a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség a Civil Házban az ez évi 3. tájékoztató ülést. Nagy Sándor, a Civil Szövetség elnöke köszöntötte a civil szervezetek megjelent képviselőit.

2023 09 26 00012

Elsőként dr. Iváncsics János alpolgármester adott tájékoztatást aktuális várospolitikai és a városi civil életet érintő kérdésekről. Örömmel számolt be arról, hogy az ez évi iparűzési adóbevételek jelentősen meghaladták a korábbi évek adóbevételeit, s lehetővé vált, hogy néhány eddig elmaradt fejlesztést beindítsanak. A civil szervezeteket az érinti, hogy a város 50 millió forintos keretösszeggel eseti támogatási keretet nyitott, melyre szeptember 30-ig lehet pályázni olyan civil szervezeteknek, akik a költségvetési rendeletben nevesítetten kaptak támogatást. A jelenlegi állapotok szerint a város 2024-től ismét meghirdeti civil pályázati alapjait (közművelődési, egészségvédelmi és sport alap) 25-30 millió forintos keretösszeggel. Azon gondolkodnak, hogy a különböző intézményekben működő civil szervezetek (pl. iskolai alapítványok) támogatására külön pályázati alapot hoznak létre.

A város lakosságát érintő legégetőbb kérdés a kórház jövője. Bár a kórház állami fenntartású, de tavaly is támogatta az intézményt az önkormányzat, melynek az elszámolása most történt meg. Olyan értelemben bíztató a jövő, hogy a kórház vezetésének szándéka október 1-től bizonyos ellátások 0-24 órás bevezetése. Ez elsősorban a szülészet-nőgyógyászatot, valamint a traumatológiát érinti. Tekintettel arra, hogy a kórház orvostechnikailag jól felszerelt, szeretnék bevezetni az egynapos sebészeti ellátást is győri orvosok közreműködésével. Most az a legfontosabb, hogy a kórház körül ne hisztérikus légkör alakuljon ki, csak nyugodt légkörben a biztosítható a humánerőforrás, az orvosok és a szakszemélyzet Mosonmagyaróvárra csábítása. Ha azt látják az orvosok, hogy a mosonmagyaróvári kórház jövője bizonytalan, akkor természetesen nem jönnek.

Szó volt még a városi infrastrukturális beruházásokról, elsősorban az útépítésekről is. A város pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy még ebben az évben néhány utcát felújítsanak. Az alpolgármesteri tájékoztató után a jelenlevő civil szervezetek képviselői kérdéseket tettek fel, melyre a városvezető válaszolt.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Szolgáltató Központ munkatársai, Vágusz Erna és Regner Márta vetített képes előadást tartott aktuális pályázati lehetőségekről. Elsőként a városi civil alapról ejtettek szót, melyre október 2-ig lehet pályázati kérelmet benyújtani. Ezt követően a Nemzeti Együttműködési Alap 2024. évi pályázati kiírásait ismertették, melynek összevont pályázatára október 2-től lehet pályázni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a pályázati kérelmeket lehetőleg az első két hétben adják be, ne forduljon elő olyan eset, hogy forráskimerülés miatt utasítsanak el határidőn belül, de későn beadott pályázatot. 2024-től a nem nyertes összevont pályázatok esetén megszűntetik a 150 ezer forintos vígaszdíjat a sok adminisztrációs teher miatt. Ugyanakkor az egyszerűsített pályázatra benyújtott támogatási kérelmeknél az eddig 350 ezer forint helyett 400 ezer forintot lehet nyerni. Az összevon pályázatoknál 3 millió forint támogatásig bevezetik az egyszerűsített elszámolást.

Ezt követően Nagy Sándor tájékoztatást adott az október 7-i Mosonmagyaróvári Civil Nap előkészületeiről. Felhívta a figyelmet, hogy idén a civil nap programja jelentősen kibővült, mivel ekkor rendezik meg a III. Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Napot is a Flesch Károly Kulturális Központban. A civil nap vendége lesz Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke. Az előkészületek jól haladnak. A civil börzére sok jelentkezés érkezett, mintegy 20 feletti bemutatkozó szervezettel számolnak. A díjátadást színesítő kulturális programban megyei előadók és kultúrcsoportok lépnek fel. A cél az, hogy megtöltsék a színházterem 360 fős nézőterét. Ebben is jól állnak, nagyon sokan igényeltek ún. regisztrációs jegyet. Remény van arra, hogy a színházterem nézőterén közel telt ház lesz.

A civil kerekasztal végén szót kért Egresi András, a Mosonmagyaróvári Makettező Klub vezetője, s meginvitálta a jelenlevőket a makettező klub civil házban található irodájába.

Szót kért Tolnai Imréné, a Nők a Városért Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy ez évben október 1-én rendezik meg a mellrák elleni felvonulást. A rendezvény délután 4 órakor indul a Monarchia Kávéháztól. A menet a Károly utcán halad a Flesch Károly Kulturális Központig, ahol műsorral kedveskednek a résztvevőknek.

Nagy Sándor a civil kerekasztal ülését azzal a kéréssel zárta be, hogy minden szervezet aktivizálja tagságát az október 7-i civil nap látogatására.